1-15 września 2019 roku

Ekologiczna turystyka 

Hotel ekologiczne zacisze

Wypoczynek na łonie przyrody staje się coraz bardziej popularny. W związku ze zmianami klimatu turyści zaczynają być świadomi, jak ważna jest ochrona środowiska naturalnego. Branża turystyczna wychodzi im naprzeciw, dlatego powstają ekohotele zbudowane zgodnie z zasadami bioarchitektury, gdzie stosuje się recykling odpadów, wykorzystuje źródła energii odnawialnej i oferuje produkty ekologiczne. Taki wypoczynek jest również bardzo przyjemny – goście hotelowi cenią sobie, że mogą delektować się produktami z ekologicznej uprawy i mieszkać w pachnącym drewnem pokoju. Już teraz wiele hoteli skupia się na takich klientach. Muszą jednak spełnić wiele kryteriów, by otrzymać odpowiedni certyfikat i móc używać miana „eko”. 

Otwarty w 2017 roku w Świnoujściu Radisson Blu Resort jest pierwszym pięcio-gwiazdkowym hotelem w Polsce, który został zaprojektowany i wybudowany od podstaw zgodnie z wytycznymi ekologicznego certyfikatu LEED. W trakcie procesu certyfikacji były brane pod uwagę elementy zrównoważonego budownictwa, takie jak: lokalizacja i rodzaj terenu przeznaczonego pod inwestycję, zużycie energii i wody, jakość środowiska wewnętrznego, rodzaj zastosowanych materiałów oraz innowacyjność. Jednym z wielu rozwiązań zastosowanych w tym hotelu jest wykorzystanie wody deszczowej do zasilania części toalet.
W Warszawie z kolei hotel SixtySix zaproponował swoim gościom akcesoria łazienkowe przechowywane w szklanych pojemnikach zamiast papierowych opakowaniach, worki na pranie wykonane z bawełny zamiast plastiku, kosmetyki z certyfikatem bio oraz biodegradowalne środki czystości z certyfikatem Ecolabel. Te dwa hotele to tylko przykłady, ponieważ coraz więcej ośrodków przechodzi modernizację w duchu ekologicznym albo powstaje od zera, spełniając środowiskowe normy. Okazuje się, że pomysły na ulepszenia służące środowisku praktycznie się nie kończą. Jednak żeby uzyskać jeden z ekocertyfikatów, hotele muszą spełnić podobne podstawowe kryteria.
Najczęściej stosowanymi rozwiązaniami chroniącymi środowisko są perlatory montowane w kranach, dzięki którym oszczędność wody wynosi nawet kilkadziesiąt procent, minibary niewydzielające freonu, energooszczędne oświetlenie LED oraz zmywarki kuchenne, które mają funkcje obniżające zużycie wody, energii i detergentów. Powszechna staje się zasada niewymieniania ręczników, jeśli gość odwiesił je na wieszak, a także zmiany pościeli co trzeci dzień lub na życzenie gościa. Hotele międzynarodowych sieci stosują duże opakowania kosmetyków w jednorazowych buteleczkach (300 ml), które wystarczają na dłużej, przez co redukują odpady. Na wylocie są również plastikowe słomki czy mieszadełka do napojów, dzięki czemu hotele ograniczają zużycie plastiku.

Czysta Turystyka  

Tak nazywa się pierwszy w Polsce certyfikat ekologiczny przyznawany w branży turystycznej. Mogą się o niego starać hotele, hostele, pensjonaty i domy gościnne, które dzięki wdrożeniu oszczędnych i przyjaznych środowisku rozwiązań chcą obniżyć koszty eksploatacji, podnieść jakość oferowanych usług i zwiększyć swoją konkurencyjność. Certyfikat Czysta Turystyka jest wzorowany na stosowanych w Norwegii, a przyznaje go niezależna organizacja pozarządowa – Fundacja Partnerstwo dla Środowiska. Starające się o niego ośrodki muszą spełnić kilka warunków, między innymi monitorować emisję dwutlenku węgla, prowadzić politykę prośrodowiskową oraz spełniać wymogi stawiane przez polskie prawo.

Sieć Bio Hotels

Największą europejską siecią ośrodków przyznającą własny, ceniony przez turystów certyfikat jest Bio Hotels. Założył ją w 2001 roku Ludwig Gruber, austriacki pasjonat ekologii, gdy okoliczny hotelarz zwrócił się do niego z prośbą o przekształcenie i dostosowanie obiektu do wymogów ekologicznych. Po niespełna 20 latach istnienia stowarzyszenie Bio Hotels może się pochwalić 4500 miejscami noclegowymi w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Słowenii, Włoszech, Grecji i Hiszpanii. Niełatwo do niego dołączyć, ponieważ stosuje restrykcyjne zasady przyznawania obiektom statusu ekologicznego. Ośrodki z jego stemplem muszą na przykład serwować potrawy pochodzące z upraw ekologicznych, energia potrzebna do ich funkcjonowania może pochodzić wyłącznie ze źródeł odnawialnych, a meble oraz pościele, ręczniki i środki higieny osobistej być wytwarzane wyłącznie ze składników naturalnych. Raz do roku hotele są poddawane jednej zapowiedzianej i dwóm niezapowiedzianym kontrolom. Podczas nich sprawdza się pochodzenie produktów żywnościowych, ale też emisję dwutlenku węgla oraz stosowanie naturalnych kosmetyków i środków czystości.
Nowi członkowie sieci mogą jednak liczyć na drobne ustępstwa – przez pierwsze dwa lata mogą oferować w pełni ekologiczne produkty zwierzęce, a pozostałe po połowie z eko i konwencjonalnych upraw oraz hodowli. Stowarzyszenie zgodziło się również, by trzy dania podawane w obiektach pod szyldem Bio Hotels były nie w pełni eko. Dotyczy to dań i potraw regionalnych. Podobnie jest z napojami bezalkoholowymi i regionalnymi trunkami, które nie zawsze wytwarzane są na bazie ekologicznych produktów. Sztywny jest jednak wymóg, by w restauracjach hotelowych 90 proc. produktów pochodziło z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Gwarancje ekowypoczynku

Podobne certyfikaty są też przyznawane wyspecjalizowanym ośrodkom wypoczynkowym. Kąpieliska i mariny, które spełniają wysokie standardy jakości wody, zarządzania środowiskowego, bezpieczeństwa i edukacji, otrzymują pieczęć Blue Flag. Kryteria oceny danego wybrzeża opierają się na stopniu zapewnionej ochrony środowiska. Ekologiczne gospodarstwa agroturystyczne działają zaś w sieci ECEAT, która stawia na działania na rzecz ochrony środowiska, a także rozwój i promocję odpowiedzialnej turystyki. W Polsce programem tym objętych jest kilkadziesiąt gospodarstw. Z kolei o amerykański certyfikat Green Globe mogą się ubiegać międzynarodowe sieci hotelarskie oraz centra konferencyjne, od niedawna również z Europy Środkowej i Wschodniej. W Polsce jak na razie jedynym hotelem z tym znaczkiem jest warszawski Intercontinental. Obiekty są weryfikowane na podstawie ponad 300 kryteriów – z zakresu zrównoważonego zarządzania, efektywnego zarządzania zasobami naturalnymi, działań na rzecz ochrony środowiska, wspierania społeczności lokalnej i promocji lokalnej kultury.

Gościu, zadbaj o środowisko

Gość hotelowy ma prawo oczekiwać wygody, ale nie znaczy to, że sam nie może dać dobrego przykładu innym. Możemy na przykład wielokrotnie używać ręczników, co oznacza mniejszą liczbę prań, więc mniejsze zużycie wody i mniejsze zanieczyszczane wody przez detergenty. Korzystajmy też z tego, za co zapłaciliśmy – otrzymujemy wiele gratisów, jak kosmetyki w jednorazowych opakowaniach, czepki kąpielowe czy kapcie jednorazowe – zamiast kupować własne. Po co pozostawiać częściowo zużyte pojemniki z szamponami czy żelami w hotelowej łazience, lepiej zabrać je do domu. Ekipa sprzątająca je wyrzuci, a nam się przydadzą. To również przykład zachowania proekologicznego.
.



„Mogę! Zatrzymać smog – Przedszkolaku, złap oddech”

Podnieść świadomość ekologiczną

23 sierpnia w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Śląskiego odbyła się konferencja prasowa na temat ruszającej we wrześniu kampanii edukacyjno-informacyjnej pt. „Mogę! Zatrzymać smog – Przedszkolaku, złap oddech”. Jej celem jest podniesienie świadomości ekologicznej mieszkańców województwa śląskiego, zwłaszcza dzieci w wieku przedszkolnym, ich rodziców i opiekunów, w kwestii wpływu zanieczyszczonego powietrza na zdrowie. W konferencji wzięli udział Izabela Domogała, członek Zarządu Województwa, oraz Tomasz Bednarek, prezes Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Kampanię sfinansują samorząd województwa śląskiego i WFOŚiGW. Fundusz dofinansuje zadania kwotą 332 067 złotych.    

W ramach kampanii nauczyciele wezmą udział w konkursie na przygotowanie najlepszego scenariusza zajęć o tematyce: zanieczyszczenia powietrza, smogu, walki z niską emisją dla dzieci przedszkolnych. Do placówek trafią też zestawy edukacyjne. Następnie każda, która zostanie zakwalifikowana do udziału w kampanii, przygotuje własne przedstawienie o tematyce: zanieczyszczenie powietrza/smog/walka z niską emisją.
W trakcie kampanii wszyscy rodzice otrzymają ulotkę edukacyjną na temat wpływu zanieczyszczenia powietrza na zdrowie człowieka, w szczególności dzieci, sposobów unikania narażenia na zanieczyszczone powietrze, m.in. stosowanie oczyszczaczy powietrza, konieczności wprowadzenia nawyku codziennego sprawdzania stanu jakości powietrza i odpowiedniej reakcji na zagrożenia. Wszystkie materiały, jak bajka animowana, zestawy ćwiczeń dla przedszkolaków, plakat edukacyjno-informacyjny, ulotka edukacyjna, zostaną opublikowane na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego, aby wszyscy mieszkańcy województwa śląskiego mogli z nich skorzystać.