Postępowania kwalifikacyjne na stanowiska członków zarządu SRK S.A.

Rada Nadzorcza Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. z siedzibą w Bytomiu ogłasza postępowanie kwalifikacyjne na stanowiska Członków Zarządu Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. IX kadencji.

Rada Nadzorcza Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. z siedzibą w Bytomiu działając na podstawie § 21 ust. 3 pkt 3) w związku z § 17 ust. 5 i 6, § 18 ust. 1-5 Statutu Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. oraz art. 22 ustawy z dnia 16 grudnia 2016 r. o zasadach zarządzania mieniem państwowym (tekst jednolity: Dz.U. z 2023 roku, poz. 973 ze zm.) oraz na podstawie Uchwały nr 312/2024/ RN/IX Rady Nadzorczej IX kadencji z dnia 5.03.2024 r. w sprawie wszczęcia postępowania kwalifikacyjnego na stanowiska Zarządu Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. ogłasza postępowanie kwalifikacyjne na stanowiska Zarządu Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. IX kadencji:

• Prezesa Zarządu
  • Wiceprezesa Zarządu d/s Likwidacji Kopalń i Gospodarki Majątkiem,
  • Wiceprezesa Zarządu d/s Innowacji Technologicznych i Zamówień,
  • Wiceprezesa Zarządu d/s Zasobów Mieszkaniowych i Odwadniania Kopalń
  1. W Spółce Restrukturyzacji Kopalń S.A. członkowie Zarządu są powoływani przez Radę Nadzorczą po przeprowadzeniu postępowania kwalifikacyjnego, którego celem jest sprawdzenie i ocena kwalifikacji kandydatów oraz wyłonienie najlepszego kandydata na Członka Zarządu.
  2. Postępowanie kwalifikacyjne przeprowadza Rada Nadzorcza Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. na podstawie Statutu Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A., „Regulaminu postępowania kwalifikacyjnego na stanowiska Zarządu Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. IX kadencji: Prezesa Zarządu, Wiceprezesa Zarządu d/s Likwidacji Kopalń i Gospodarki Majątkiem, Wiceprezesa Zarządu d/s Innowacji Technologicznych i Zamówień, Wiceprezesa Zarządu d/s Zasobów Mieszkaniowych i Odwadniania Kopalń” uchwalonego Uchwałą nr 312/2024/RN/IX Rady Nadzorczej IX kadencji z dnia 5.03.2024 r.
  3. Wymogi stawiane kandydatom.

3.1. Kandydatem może być osoba, która spełnia łącznie następujące warunki:

a)  posiada wykształcenie wyższe lub wykształcenie wyższe uzyskane za granicą uznane w Rzeczypospolitej Polskiej, na podstawie przepisów odrębnych
b)  posiada co najmniej pięcioletni okres zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania, spółdzielczej umowy o pracę, lub świadczenia usług na podstawie innej umowy lub wykonywania działalności gospodarczej na własny rachunek
c)  posiada co najmniej trzyletnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych lub samodzielnych albo wynikające z prowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek
d)  korzysta z pełni praw publicznych
e)  posiada pełną zdolności do czynności prawnych
f)  nie podlega określonym w przepisach prawa ograniczeniom lub zakazom zajmowania stanowiska członka zarządu w spółkach handlowych
g)  nie toczy się wobec kandydata postępowanie karne lub karnoskarbowe, zarówno przygotowawcze, jak i sądowe, jak również jakiekolwiek postępowanie, które może skutkować ograniczeniem lub zakazem zajmowania stanowisk w organach spółek prawa handlowego.

3.2. Kandydatem nie może być osoba, która spełnia przynajmniej jeden z poniższych warunków:

a) pełni funkcję społecznego współpracownika albo jest zatrudniona w biurze poselskim, senatorskim, poselsko-senatorskim lub biurze posła do Parlamentu Europejskiego na podstawie umowy o pracę lub świadczy pracę na podstawie umowy zlecenia lub innej umowy o podobnym charakterze
b)  wchodzi w skład organu partii politycznej reprezentującego partię polityczną na zewnątrz oraz uprawnionego do zaciągania zobowiązań
c)  jest zatrudniona przez partię polityczną na podstawie umowy o pracę lub świadczy pracę na podstawie umowy zlecenia lub innej umowy o podobnym charakterze
d)  pełni funkcję z wyboru w zakładowej organizacji związkowej lub zakładowej organizacji związkowej spółki z grupy kapitałowej
e)  jej aktywność społeczna lub zarobkowa rodzi konflikt interesów wobec działalności Spółki

3.3. Kandydat urodzony przed dniem 1 sierpnia 1972 roku zobowiązany jest do złożenia:

a) Ministrowi Aktywów Państwowych, w związku z wszczęciem niniejszego postępowania kwalifikacyjnego, oświadczenia lustracyjnego, o którym mowa w art. 7 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów (tekst jednolity: Dz.U. z 2023 r., poz. 342 ze zm.). Wzór oświadczenia lustracyjnego stanowi załącznik nr 1a do ustawy.
lub
b) Ministrowi Aktywów Państwowych, w związku z wszczęciem niniejszego postępowania kwalifikacyjnego, informacji o uprzednim złożeniu oświadczenia lustracyjnego, w przypadku gdy osoba kandydująca wcześniej składała takie oświadczenie na podstawie art. art. 7 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów (tekst jednolity: Dz.U. z 2023 r., poz. 342 ze zm.). Wzór informacji ozłożeniu oświadczenia lustracyjnego, stanowi załącznik nr 2a do ustawy.

1. Pisemne zgłoszenia kandydatów należy przesyłać pocztą kurierską lub listem poleconym na adres: Rada Nadzorcza Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. ul. Strzelców Bytomskich 207, 41-914 Bytom (decyduje data i godzina doręczenia) lub składać w Kancelarii Głównej Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. w Bytomiu przy ul. Strzelców Bytomskich 207 w dni robocze w godzinach od 7:30 do 14:30 w terminie do dnia 13.03.2024 r. (środa) do godziny 13:30. Termin uważa się za zachowany jeśli pisemne zgłoszenie wpłynęło do Spółki przed jego upływem.
  2. Zgłoszenia powinny zostać przesłane lub złożone w jednej, zamkniętej kopercie z adnotacją „Zgłoszenie udziału w postępowaniu kwalifikacyjnym na stanowisko ………………………..(nazwa stanowiska)
  3. Pisemne zgłoszenie kandydata musi zawierać:

1)  list motywacyjny
2)  CV zawierające pełny opis dotychczasowego doświadczenia zawodowego kandydata

3.1)  oświadczenie o posiadaniu wykształcenia wyższego lub wykształcenia wyższego uzyskanego za granicą uznanego w Rzeczypospolitej Polskiej, na podstawie przepisów odrębnych,

3.2)  oryginały lub potwierdzone przez notariusza albo adwokata albo radcę prawnego odpisy, bądź kserokopie dokumentów potwierdzających ukończenie studiów wyższych lub potwierdzających posiadanie wykształcenia wyższego uzyskanego za granicą uznanego w Rzeczypospolitej Polskiej, na podstawie przepisów odrębnych,

4.1)  oświadczenie o posiadaniu co najmniej pięcioletniego okresu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania, spółdzielczej umowy o pracę, lub świadczenia usług na podstawie innej umowy lub wykonywania działalności gospodarczej na własny rachunek,

4.2)  oryginały lub potwierdzone przez notariusza albo adwokata albo radcę prawnego odpisy bądź kserokopie dokumentów potwierdzających wymagania, o których mowa w punkcie 6. ppkt 4.1) niniejszego ogłoszenia,

4.3) oświadczenie o posiadaniu co najmniej trzyletniego doświadczenia na stanowiskach kierowniczych lub samodzielnych albo wynikających zprowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek,

4.4) oryginałylubpotwierdzoneprzeznotariuszaalboadwokataalboradcęprawnegoodpisy bądź kserokopie:

a) zaświadczeń pracodawców, zleceniodawców lub innych właściwych podmiotów potwierdzających co najmniej trzyletnie zatrudnienie kandydata na stanowiskach kierowniczych lub samodzielnych, chyba że z uwagi na likwidację tego podmiotu lub inne nadzwyczajne okoliczności uzyskanie takich zaświadczeń nie jest możliwe, a w takim przypadku kandydat zobowiązany jest do złożenia świadectw pracy lub innych dokumentów wykazujących posiadanie powyższego doświadczenia,
albo
b) zaświadczeń lub informacji z właściwych ewidencji lub rejestrów o prowadzeniu przez kandydata przez okres co najmniej trzech lat działalności gospodarczej na własny rachunek,

5)  oświadczenie o korzystaniu z pełni praw publicznych,

6)  oświadczenie o posiadaniu pełnej zdolności do czynności prawnych,

7)  oświadczenie o niepodleganiu określonym w przepisach prawa ograniczeniom lub zakazom zajmowania stanowiska członka zarządu w spółkach prawa handlowego,

8)  oświadczenie o funkcjach pełnionych w organach innych podmiotów wraz ze wskazaniem, który z tych podmiotów jest spółką, o której mowa w art. 19a Ustawy o zasadach zarządzania mieniem państwowym, oraz ze wskazaniem podmiotów lub organów, które wskazały kandydata do pełnienia funkcji w organach,

9)  oświadczenie, że nie toczy się wobec kandydata postępowanie karne lub karnoskarbowe, zarówno przygotowawcze, jak i sądowe, jak również jakiekolwiek postępowanie w przedmiocie ograniczenia lub zakazu zajmowania stanowisk w organach spółek prawa handlowego,

10)  oświadczenie o sankcjach administracyjnych nałożonych na kandydata lub inne podmioty w związku z zakresem odpowiedzialności kandydata, w zakresie dotyczącym funkcji pełnionych w organach innych podmiotów,

11)  oryginał lub potwierdzony przez notariusza albo radcę prawnego odpis lub kserokopię aktualnej informacji z Krajowego Rejestru Karnego o niekaralności lub złożoną na nośnikach danych: pendrive lub CD lub DVD, aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego o niekaralności w formie dokumentu elektronicznego z elektronicznym potwierdzeniem jej wystawienia przez upoważniony podmiot,

12)  oświadczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do zajmowania stanowiska Prezesa Zarządu/Wiceprezesa Zarządu, złożone według wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do niniejszego ogłoszenia.

13)  w przypadku kandydatów urodzonych przed dniem 1 sierpnia 1972 roku:

– informację dla Rady Nadzorczej o złożeniu Ministrowi Aktywów Państwowych oświadczenia lustracyjnego, o którym mowa w art. 7 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów (tekst jednolity: Dz.U. z 2023 r., poz. 342 ze zm.)
lub
– oświadczenie dla Rady Nadzorczej o złożeniu Ministrowi Aktywów Państwowych informacji o uprzednim złożeniu oświadczenia lustracyjnego, w przypadku gdy osoba kandydująca wcześniej składała takie oświadczenie na podstawie art. 7 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów (tekst jednolity: Dz.U. z 2023 r., poz. 342 ze zm.).

14) oświadczenie o tym, że kandydat:

• nie pełni funkcji społecznego współpracownika w biurze poselskim, nie jest zatrudniony w biurze poselskim, senatorskim, poselsko – senatorskim lub biurze posła do Parlamentu Europejskiego na podstawie umowy o pracę lub nie świadczy pracy na podstawie umowy zlecenia lub innej umowy o podobnym charakterze,
• nie wchodzi w skład organu partii politycznej reprezentującej partię polityczną na
zewnątrz oraz uprawnionego do zaciągania zobowiązań,
• nie jest zatrudniony przez partię polityczną na podstawie umowy o pracę lub nie
świadczy pracy na podstawie umowy zlecenia lub innej umowy o podobnym
charakterze,
• nie pełni funkcji z wyboru w zakładowej organizacji związkowej lub zakładowej organizacji związkowej spółki z grupy kapitałowej,
• aktywność społeczna lub zarobkowa nie rodzi konfliktów interesów wobec działalności Spółki,

15) wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych dla potrzeb prowadzonego
postępowania kwalifikacyjnego zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych – dalej: RODO), w związku z punktem 23 niniejszego ogłoszenia,

16) informację o sposobie kontaktowania się z kandydatem tj. adres do korespondencji, numer telefonu i adres poczty elektronicznej.

1. Odpisy dokumentów, o których mowa w punkcie 6. ppkt 3.2), ppkt 4.2), ppkt 4.4) niniejszego ogłoszenia mogą być poświadczone za zgodność z oryginałem przez kandydata – w takim przypadku, w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej kandydat jest zobowiązany do przedstawienia Radzie Nadzorczej oryginałów lub urzędowych odpisów poświadczonych przez siebie dokumentów – pod rygorem uznania, że zgłoszenie nie spełnia wymogów określonych w ogłoszeniu i wykluczenia z dalszego postępowania kwalifikacyjnego,
  2. Otwarcie zgłoszeń nastąpi w dniu 13.03.2024 r. (środa) o godzinie 14:00.
  3. Zgłoszenia kandydatów niekompletne lub niespełniające jakiegokolwiek z wymogów określonych w niniejszym ogłoszeniu o postępowaniu kwalifikacyjnym lub złożone po terminie nie podlegają rozpatrzeniu, a kandydaci nie wezmą udziału w dalszym postępowaniu kwalifikacyjnym, o czym zostaną powiadomieni telefonicznie lub drogą elektroniczną na wskazany w zgłoszeniu adres e-mail.
  4. Kandydaci spełniający wymogi określone w ogłoszeniu zostaną zaproszeni na rozmowę kwalifikacyjną przed Radą Nadzorczą, która odbywać się będzie w dniu 15.03.2024 r. (piątek) od godziny 11:00, a w razie potrzeby, w zależności od ilości kandydatów oraz przebiegu rozmów kwalifikacyjnych, także w dniach następnych w siedzibie Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. w Bytomiu przy ul. Strzelców Bytomskich 207 w sali numer 222. O terminie i miejscu przeprowadzenia rozmowy kwalifikacyjnej kandydaci zostaną powiadomieni telefonicznie lub na adres poczty elektronicznej wskazany w zgłoszeniu przez kandydata przez upoważnionego Członka Rady Nadzorczej lub upoważnionego pracownika Spółki.
  5. Decyzją Rady Nadzorczej termin rozmowy kwalifikacyjnej może zostać zmieniony, nawet po poinformowaniu kandydatów.
  6. Niezgłoszenie się kandydata na rozmowę kwalifikacyjną w miejscu i terminie wskazanym w powiadomieniu skutkuje wykluczeniem go z postępowania kwalifikacyjnego.
  7. Bezpośrednio przed rozpoczęciem rozmowy kwalifikacyjnej kandydat zobowiązany jest okazać Radzie Nadzorczej swój dokument tożsamości ze zdjęciem.

14.1. W toku rozmowy kwalifikacyjnej z kandydatem na Prezesa Zarządu Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A., Rada Nadzorcza oceni wiedzę w zakresie:

1) zasad funkcjonowania spółek handlowych, ze szczególnym uwzględnieniem spółek z udziałem Skarbu Państwa,
2)  zasad wynagradzania w spółkach z udziałem Skarbu Państwa,
3)  ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne.

14.2.  W toku rozmowy kwalifikacyjnej z kandydatem na Wiceprezesa Zarządu ds. Likwidacji Kopalń i Gospodarki Majątkiem, Rada Nadzorcza oceni w szczególności wiedzę w zakresie:

1)  zasady likwidacji kopalń,
2)  gospodarki nieruchomościami,
3)  ochrony środowiska

14.3.  W toku rozmowy kwalifikacyjnej z kandydatem na Wiceprezesa Zarządu ds. Innowacji Technologicznych i Zamówień, Rada Nadzorcza oceni wiedzę w zakresie:

1)  źródeł finansowania działalności technologicznej innych niż wynikających z przepisów ustawy o funkcjonowaniu górnictwa węgla kamiennego,
2)  założeń Zielonego Ładu (Green Deal), PowerEU, transformacji energetycznej,
3)  prawa zamówień publicznych.

14.4.  W toku rozmowy kwalifikacyjnej z kandydatem na Wiceprezesa Zarządu ds. Zasobów Mieszkaniowych i Odwadniania Kopalń, Rada Nadzorcza oceni wiedzę w zakresie:

1)  zarządzenia zasobami mieszkaniowymi,
2)  znajomości zagadnień gospodarki mieszkaniowej i zarządzania nieruchomościami lokalowymi,
3)  obszarów zabezpieczenia kopalń sąsiednich.

1. Kandydaci mogą zapoznać się z podstawowymi informacjami o Spółce na stronach internetowych Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. (www.srk.com.pl), w szczególności ze:
    a) „Sprawozdaniem Zarządu z działalności Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. w roku 2022”,
    b) „Sprawozdaniem finansowym Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. za rok obrotowy 2022” w okresie od dnia ogłoszenia o postępowaniu kwalifikacyjnym do dnia otwarcia zgłoszeń oraz w Biuletynie Informacji Publicznej (BIP).
  2. O wyniku postępowania kwalifikacyjnego kandydaci zostaną powiadomieni po zakończeniu postępowania pisemnie listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
  3. Kandydatom, którzy nie zostaną powołani na członka zarządu, wszystkie dokumenty zostaną zwrócone za potwierdzeniem odbioru.
  4. Z otwarcia zgłoszeń oraz z przeprowadzonego postępowania kwalifikacyjnego Rada Nadzorcza sporządza protokół.
    Kandydatom nie przysługuje prawo wglądu w zgłoszenia kandydatów, w protokół z otwarcia zgłoszeń, w protokół z postępowania kwalifikacyjnego.
  5. Każdy z kandydatów ma prawo wycofania swojej kandydatury na każdym etapie postępowania kwalifikacyjnego.
  6. W przypadku rezygnacji i odmowy wyłonionego kandydata na powołanie w skład Zarządu Spółki, Rada Nadzorcza może złożyć ofertę powołania na stanowisko członka Zarządu kolejnemu najwyżej ocenionemu kandydatowi albo postępowanie kwalifikacyjne powtórzyć. Rada Nadzorcza może w każdym czasie bez podania przyczyn, zakończyć postępowanie kwalifikacyjne bez wyłonienia kandydatów.
  7. Rada Nadzorcza może w każdym czasie, bez podania przyczyn, zakończyć postępowanie kwalifikacyjne na każde ze stanowisk Zarządu Spółki bez wyłonienia kandydatów.
  8. Kandydat ponosi wszelkie koszty związane z uczestnictwem w postępowaniu kwalifikacyjnym.
  9. Klauzula informacyjna (RODO) stanowi załącznik nr 2 do niniejszego ogłoszenia.